Allerød og Omegns Fjerkræklub

1921-2022

Tips og fikse ideer


Lys fra solceller til hønsehuset

Det kan være udemærket for høns med en pause i æglægningen om vinteren. Men der er  dage, som er så mørke, at de allerede er på pind tidligt om eftermiddagen. Det bliver en meget lang nat, før de får foder og vand igen næste formiddag.

Her kan det være en hjælp at give dem et par timers kunstig lys om morgenen. Hvis hønsehuset står, hvor det er svært at få adgang til elnettet kan det løses med et solcellepanel og tilhørende sparepærer eller en lyskæde.

Når det gælder et lille hønsehus, kan du nøjes med særlige lysekæder med solceller beregnet til dekoration i haven om vinteren. De koster en del mere end de billige versioner, du finder i Netto. Til gengæld er batteriet så meget bedre og holdbarheden det længere, at merprisen er godt givet ud.

Her er et eksempel på en lyskæde drevet af solpanel beregnet til vinterbrug. Den er udstyret med tidsur. Det smarte er, at du kan indstille lyset til selv at tænde kl. 6 og så lyse tre, fem eller otte timer: Aurora PRO Solcelle Lyskæde

Er det et større hønsehus ,kræver det et større solcelleanlæg. For eksempel dette: Solcelleanlæg til hønsehus 50W/12V


Tape mod spagatben

Der er altid en risiko for, at kyllinger, udruget i maskine, bliver klækket med såkaldt spagatben. Der ser ud til at hofte- led og muskler er for svage til at holde benene på plads- Man behøver ikke altid aflive kyllingen af den grund. Mange kan reddes med en simpel indsats. Sæt en strimmel af selvklæbende bandage om benene, og lad i første omgang kyllingen beholde det på en uges tid.

Den type bandage er set her hos Wachtelshop


Drikkedråber

Hvis høns har muligheden for det, ynder de at drikke regndråber og morgendug fra blade, hegn og hvor de ellers hænger, før de forsvinder for solen. 

Adfærden skyldes måske, at deres instink fortæller dem, at på den måde, er risikoen mindst for at blive smittet med indvordes parasitter fra artsfælller. 

Man kan give dem samme, rene fornøjelse i indhegningen. Enten ved at sætte drikkebeholdere op med drikkenipler. Eller den mere simple løsning, nogle ganske almindelige drikkeflasker til kaniner. På den måde er der ingen risiko for, vandet bliver forurenet med afføring.


Projekt åben front

Hvordan vil dine høns bo?

- Hvis de selv kunne bestemme? Vi tænker som regel megt traditionelt, når det gælder hønsehus og gård. Her er opskriften på en anderledes måde at indrette fjerkræets levested.Projekt åben front. Ideen er fundet her.


Sælg æg med GoGetGreen

På din mobil kan du hente en gratis app med navent GoGetGreen. Den er beregnet til at skabe kontakt mellem kunder og lokale producenter af fødevarerer helt ned i det mindste salg fra en vejbod eller lignende. Men også større erhvervssalg. Du kan læse mere her.