Allerød og Omegns Fjerkræklub

1921-2022

Fra venstre: Sølv Sebright , Sort Orpington, Tværstribet dv.Wyandott og en hybridhøne.

Vælg racehøns


På billedet er der en hybridhøne til højre og tre racehøns. Men hvad er forskellen på hybrider og racehøns?

Navnet hybrid er misvisende. En hybrid betyder en krydsning mellem to forskellige arter. Som eksempel en krydsning mellen æsel og hest. ​Det er ikke tilfældet med hybridhøns. De er ægte høns. Men her hører det ægte også op. Hybriderne er lavet ved at udnytte en biologisk mekanisme, hvor de på avlsstationerne kører en ekstrem indavl i en eller flere linjer. Ved krydsning af disse indavlede linjer opstår en såkaldt krydsningsfrodighed.

Normalt skaber det sunde dyr at krydse forskellige racer. Men den industrielle version, bygger på en ekstrem indavl og lige så ekstreme resultater. I praksis betyder det, at hybridhøns efterhånden lægger mere end 300 æg om året. Det lyder som egenskaber, enhver hønseavler drømmer varme drømme om. Men det er en varme, der svarer til den, du opnår ved at tisse i bukserne.

Fakta om hybridhøns:

 - Hybridhøns er nu den mest udbredte type høns i hele verden. De fortrænger gamle racer over hele kloden, der gennem århundreder har tilpasset sig lokale forhold og klima. Gamle hønseracer, der er en vigtig del af vores kulturarv. Alene i Kina anslås det, at hybridhøns lægger en milliard æg, om dagen.

Produktionen: Det er ganske få virksomheder, der sidder på produktionen af disse hybrider til hele det globale marked.

​Hjertestop:  Hybrider er så pressede af deres høje ydelser, at de er slidt op efter et års æglægning. Ofte får de æggelederprolaps, eller du finder dem døde under sidepinden. De har fået hjertestop af det voldsomme pres, deres krop er udsat for.

​Afhængighed: Det er kun i den første "F1 generation", de lægger så mange æg. Avler du videre på dem, falder ydelsen drastisk. Så står du med nogle blandingshøns, ingen uden for industriens mure aner hvad består af. Det er forretningshemmeligheder. Derfor er du nødt til at købe nye hybrider fra producenten, hver gang de gamle er slidt op. På sigt skaber det total afhænighed af denne industri. ​​

Kødhybrider: Industriens version af kødracer, er krydsninger efter samme princip. De vokser så hurtigt, de dårligt kan gå. De ligner dyr plaget af kronisk vokseværk. De er allerde færdigudviklet på seks uger. Det er under den halve tid for en racekylling.

Krydsning af racer: Ønsker du at udnytte den gevinst, der indiskutabelt kan ligge i at krydse forskellige racer, så lav dine egne krydsninger. Det vil blive sunde levedygtige dyr.